Miljøvern i praksis
Hvert år blir det funnet ca 300 eierløse sykler rundt omkring i T-banesystemet. Disse har representert både et praktisk og økonomisk problem, siden politiet ikke vil ha disse i sitt hittegodslager. Men KTP har nå inngått en avtale med ILAS AS, som overtar syklene setter dem i brukbar stand og omsetter dem, med andre ord en "vinn-vinn"-situasjon.

ILAS AS (tidligere Lambertseter Industrier AS) er produksjons- læringsarena for arbeidssøkere med bistandsbehov, der NAV er hovekunden. ILAS AS har også eget sykkelverksted som foretar reparasjoner og vedlikehold av sykler.
Gjenglemte sykler har i alle år representert et plasskrevende forurensingsproblem. For noen år siden pleide Velferden i Oslo Sporveier å arrangere årlig sykkelauksjon, men dette er det slutt på. Hittegodsavdelingen hos politiet ville heller ikke ha "T-banesyklene", noe som førte til at mange sykler rett og slett ble kastet.
Men tidligere i år inngikk KTP avtale med ILAS AS om at bedriften overtar disse syklene, setter dem i stand og selger dem som brukte noe de har politiets godkjenning til. ILAS har også en sosial profil med bl.a samarbeid med Røde Kors. For kort tid siden leverte ILAS AS ca 30 sykler til et lokalt asylmottak.
Alle sykler som hentes fra T-banen står i karantene i tre måneder før videresalg. Så konklusjonen er at T-banen får løst sitt sykkelproblem, mens andre får løst sitt arbeidstreningsbehov. En "vinn-vinn"-situasjon for oss alle.