Hopp til innhold Hopp til hoved meny Gå til Søk Hopp til kontaktinformasjon
Du bruker en utdatert versjon av Internet Explorer. Noen funkjsoner fungerer kanskje ikke som de skal. Vennligst oppgrader for en raskere og bedre opplevelse.

Sporveien består av forskjellige virksomheter

Dette er brødsmuler for å hjelpe deg å navigere


Aftenposten har lagt merke til all kunsten vi har rundt om på de mange T-banestasjonene våre, og som de skriver har vi fortsatt noen uløste kunstmysterier. Kan du hjelpe? 


Flere av dekorasjonene våre reisende kan betrakte på de ulike T-banestasjonene hver eneste dag er laget av noen av Norges mest kjente kunstnere. Blant annet har både Olav Strømme og Odd Tandberg, som også utsmykket Regjeringsbygget, bidratt i dette arbeidet. Vi har imidlertid også noen ukjente kunstnere. Eller noen som er kjente kunstnere i dag. Vi vet ikke.

 

Tre ubesvarte spørsmål

Etter nøyere gjennomgang av kunsten har vi i Sporveien fortsatt tre ubesvarte spørsmål. Hvem har malt figurene på Veitvet? Hvem har laget relieffene på perrongveggen på Helsfyr? Og til sist: hvem står bak utsmykkingen med bokstaver som danner et sitat av Bob Dylan på Ullevål stadion?

 

Kunst innført med byggingen

Kunsten som ble innført på T-banestasjonene, som ble bygget mellom 1960- og 1980-tallet, var et resultat av at man ønsket å gi de reisende en så hyggelig reise som mulig. Det kom av et kommunalt program og som følge av stasjonskonkurranser i regi av Sporveien selv.

 

Plakett på hver stasjon

De utsmykningene som finnes har med årene gått i glemmeboken, men vi i Sporveien ønsker fremover å ha mer fokus på disse. Derfor har vi nå opprettet et program for å registrere og samle alle kunstverkene i en brosjyre. I løpet av året ønsker vi også å sette opp en plakett på hver stasjon med informasjon om når stasjonen ble bygget og hvilken arkitekt som står bak det kunstneriske innslaget på stasjonen. I dag er det en selvfølge at nye stasjoner får et kunstnerisk uttrykk, som på Ensjø stasjon som ble åpnet i juni i fjor. 

Les Aftenpostens omtale av kunst på T-banen her.


Dette var slutt av innholdet. Footeren starter