Om Sporveien T-banen
T-banen er ryggraden i kollektivtilbudet i Oslo og rangert som verdens mest kostnadseffektive metrosystem. Reisetallene nærmer seg normalen etter to år med passasjersvikt under pandemien. Moderniseringen av T-banesystemet skjer i høyt tempo, og selskapet rigger seg for en fremtid med bedre infrastruktur og flere reisende.
Sporveien T-banen AS (T-banen) drifter og leverer all T-banetrafikk i Oslo og Viken. Selskapet har driftstillatelse fra Statens jernbanetilsyn. Verkstedet og infrastrukturen, som er organisert i morselskapet Sporveien AS, inngår i T-banens driftstillatelse.
T-banen kjører på avtale med administrasjonsselskapet Ruter AS, der Ruter bestiller ruteplan, og T-banen planlegger og leverer trafikken. T-banen drifter fem linjer i Oslo, hvorav to strekker seg inn i Bærum i Viken. Ved utgangen av 2022 hadde T-banen 594 ansatte.
T-banen var vårt første massetransportmiddel, og en forutsetning for byggingen av drabantbyene i det tidligere Aker i øst. Lambertseterbanen var den første «ordentlige» T-banelinjen i Oslo, og åpningen av Lørenbanen i 2016 markerte den nyeste linjen. T-banen disponerer en togpark bestående av 115 MX-tog produsert av Siemens i Østerrike, levert mellom 2006 og 2014, og karakteriseres av lange tog (opptil 6 vogner = 110 m), høy transportkapasitet (opptil 800 personer) og universell utforming.
For flere nøkkeltall om t-banen, se vår årsrapport.
Bærekraftig effektivitet
I 2022 fraktet T-banen 101 millioner reisende, mot 73 millioner i 2021. Høsten 2022 var rundt 95 prosent av de reisende tilbake på T-banen sammenlignet med 2019, med en stigende trend i reisetallene mot jul. Passasjertallene var høyere enn før pandemien i flertallet av helgene i denne perioden. Også i 2022 leverte T-banen god og sikker driftskvalitet og høy regularitet og punktlighet, i tråd med kontrakten med Ruter.
I 2022 iverksatte T-banen nye tiltak for å skape universell utforming og bedre tilgjengelighet for de reisende med T-banen. Tiltakene var konsentrert om belysning, informasjonstavler, avstand og høyde mellom tog og plattform, samt atkomst til stasjonene. I tillegg samarbeidet T-banen godt med Ruter om audiovisuelle tiltak. Arbeidet med å forbedre tilgjengeligheten er nødvendig for å gi mange grupper et fungerende tilbud, og skaper bedre reiseopplevelser for alle.
Videre utvikling
De planlagte investeringene i T-baneproduktet de neste tiårene vil gi økt kapasitet og er viktige for T-banens målbilde for 2030. Byggingen av Fornebubanen har startet, med en forventet tilvekst på 20 millioner1 reisende per år når den står klar i 2027. Nye T-banevogner og bedre togstyring med CBTC vil åpne for å øke tilbudet på strekninger som i dag er begrenset av infrastrukturen og tilgangen på vogner.
I 2023 vil T-banen særlig rette oppmerksomheten mot:
- Beholde og vinne flere kunder: T-banens viktigste jobb for å oppnå dette er å fortsette den stabile produksjonen og levere høy regularitet og kvalitet. I tråd med Best 2025-strategien vil T-banen særlig jobbe for å øke kapasiteten på fellesstrekningen og gjøre flere tog tilgjengelig for trafikk.
- Energieffektivisering: På kort sikt er det mest aktuelt med tiltak knyttet til belysning og temperatur i vogner. Regenerering av kjørestrøm kan gi større, langsiktige gevinster, men krever investeringer i strømforsyningen.
- Fornyelse og utvikling: Starte arbeidet med å forberede prosesser og alle deler av verdikjeden på innføringen av CBTC, som åpner for å levere et enda bedre produkt med høyere pålitelighet, høyere sikkerhet og økt kapasitet
Om CBTC - nytt signalsystem
Kontakt oss
E-post: t-banen@sporveien.com
Driftssentral (for varsling av feil eller skade på T-banevogn/T-banestasjon): +47 95 25 80 00
Sporveien T-banen AS har en egen driftstillatelse fra Statens jernbanetilsyn og kjører på avtale med administrasjonsselskapet Ruter AS.