Hopp til innhold Hopp til hoved meny Gå til Søk Hopp til kontaktinformasjon
Du bruker en utdatert versjon av Internet Explorer. Noen funkjsoner fungerer kanskje ikke som de skal. Vennligst oppgrader for en raskere og bedre opplevelse.

Sporveien består av forskjellige virksomheter

Dette er brødsmuler for å hjelpe deg å navigere


Den første nye trikken til Oslo kommer etter planen for testkjøring sommeren 2020. – Produksjonen av de nye trikkene er kommet godt i gang, sier adm.dir. Birte Sjule i Sporveien Trikken.– Nye, moderne trikker vil gi et betydelig løft for alle som reiser med trikken i Oslo, sier Birte Sjule, adm.dir. i Sporveien Trikken.

De nye trikkene produseres hos den spanske leverandøren Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA (CAF) på oppdrag fra kollektivselskap Sporveien. Oslo kommune gjennomfører nå tidenes satsning på trikk gjennom et omfattende trikkeprogram som ledes av Sporveien; og kjøpet av 87 nye trikker er en sentral del av denne satsningen.

Siden kontraktinngåelsen i 2018 har prosjektorganisasjonen i Sporveien jobbet systematisk med å detaljere, kvalitetssikre og verifisere alle løsningene på de nye trikkene. Blant annet har det vært gjennomført et betydelig brukermedvirkningsprogram.

Første nye trikk til Oslo neste sommer
Leverandøren har i høst jobbet iherdig med å få satt opp produksjonslinjen og produksjonen er nå godt i gang i den spanske byen Zaragoza, hvor selve monteringen og mye av produksjonen foregår.

– Nå er den aller første vognkassen ferdig produsert. Dette er første gang vi kan se konturene av de nye trikkene, og det er bra – for det er ikke lenge til de første trikkene kommer til Oslo slik at hele byens befolkning får glede av dem! sier en fornøyd Birte Sjule.

Det jobbes nå med å ferdigstille tre trikker våren 2020, hvorav to av de skal videre til Oslo etter at de har bestått en rekke tester i Spania. Den første trikken er planlagt levert til hovedstaden i løpet av sommeren 2020. Trikkene skal da gjennom et godkjennelsesregime og et omfattende testprogram på trikkeskinnene i Oslo før de er klare til å frakte reisende i hovedstaden.

– Serieproduksjonen av alle de andre trikkene startes først etter at vi har sett at de første testtrikkene fungerer tilfredsstillende, forklarer Sjule.

Når alle de 87 nye trikkene er levert i 2024, vil passasjerkapasiteten øke fra 50 millioner enkeltreiser i året i dag, til potensielt hele 100 millioner enkeltreiser i årene som kommer.

                 

Tett oppfølging
Nye trikker er en investering for fremtiden og blir et vesentlig bidrag til fremtidens kollektivtilbud i Oslo. Trikkene vil ha lang levetid, slik at Oslos befolkning får glede av dem i mange år. Å kjøpe inn og produsere nye trikker som skal vare i en hel generasjon, er et komplekst prosjekt med svært mange detaljer.

– Vi har et stort ansvar for at dette skal bli bra. Det tar vi på alvor, og vi jobber hver eneste dag for å følge opp at produksjonen går som den skal. Dette gjør vi blant annet gjennom stedlig tilstedeværelse i Zaragoza, men også gjennom en rekke kvalitetsinspeksjoner og god og tett dialog med Jernbanetilsynet her hjemme, avslutter Sjule.

I august ble en fullskala modell av de nye trikkene vist frem på Rådhusplassen i Oslo for alle som ville se og prøve hvordan det nye tilbudet blir – og tilbakemeldingene var svært gode.

Trikkedirektøren er overbevist om at alle som reiser med trikk i Oslo har mye å glede seg til:

– Dette blir et viktig kollektivløft for hele Oslo by, og vi gleder oss til å kunne invitere de reisende velkommen om bord i et nytt, moderne, og universelt utformet trikketilbud.


Les mer:
87 nye, moderne trikker til Oslo
Les også: Nye trikker tilgjengelig for alle


Dette var slutt av innholdet. Footeren starter