Hopp til innhold Hopp til hoved meny Gå til Søk Hopp til kontaktinformasjon
Du bruker en utdatert versjon av Internet Explorer. Noen funkjsoner fungerer kanskje ikke som de skal. Vennligst oppgrader for en raskere og bedre opplevelse.

Sporveien består av forskjellige virksomheter

Dette er brødsmuler for å hjelpe deg å navigere


Kunst gjør reisen hyggeligere, og Sporveien samarbeider med Oslo kommune ved utsmykning av nye stasjoner. I 2013 ble T-banekunsten kartlagt og et solid filmarkiv om Oslos kollektivtrafikk etablert.
Tidlig interesse for kunst og utsmykning

Da T-banestasjonene ble bygget på 60-,70- og 80-tallet var det et sterkt ønske fra både Oslo kommune og fra Sporveiens ledelse om å gi byens befolkning en ekstra hyggelig T-banereise. Gjennom et samarbeid med kommunen fikk flere av stasjonene utsmykning både som følge av et kommunalt program, men også som følge av stasjonskonkurranser i regi av Sporveien. Skoler og interesseorganisasjoner fikk anledning til å utfolde kunstneriske evner. Med årene fikk mange av de kunstneriske uttrykkene en heller anonym tilværelse.

Arbeidet med å kartlegge hva som finnes av kunst på T-banen startet i 2013, og med god hjelp fra byens innbyggere har vi kartlagt stasjonskunstverkene, slik at vi kan sørge for at disse og deres historie blir ivaretatt for fremtiden. Hovseter T-banestasjon utsmykket av kunststudent Henning Svendsen i 1998 – Bronsesommerfugler


Vi ser det som en del av vårt samfunnsoppdrag å løfte den totale reiseopplevelsen! 


Her er noen av våre viktigste arenaer for formidling av kunst og kultur:

Løren T-banestasjon

Løren blir kalt "den blå stasjon" etter Sverre Wyllers verk. I tillegg har Camille Norment utsmykket inngangspartiet til stasjonen med en stor skarptromme på veggen.

Les mer om kunstverkene på Løren stasjon her.


Carl Berners plass
Et tidligere kioskområde er omgjort til en arena for utstilling av kunst. Dette området er i dag utlånt til Norsk Billedhuggerforening som gjennomfører flere utstillinger i løpet av året. Flere av disse utstillingene har fått god og positiv medieomtale.

Jernbanetorget 
Kunstpassasjen ligger i gangveien mellom øst- og vestgående plattform.
Her lar Sporveien byens ukjente kunstnere få vise sine arbeider, på byens største kunstarena, som daglig passeres av ca. 40 000 reisende. 

Gjennom året har det vært utstillinger av både fotokunstnere og malere. Lokalet har også vært benyttet av formlinjen ved Lambertseter skole der elevene laget en utstilling i forbindelse med flytting fra Lambertseter til sentrum. Passasjen er en populær arena og ventelisten for å stille ut her er lang.

Tøyen T-banestasjon

De tre store montrene på Tøyen er leid ut til Munch-museet. Museet viser frem «smakebiter» fra aktuelle utstillinger på museet. 


Østensjøbanen

I april 2016 fikk t-banestasjonene mellom Oppsal og Skullerud fasadene sine pyntet med gatekunst. Fremtredende gatekunstnere fra både inn- og utland sørget for at stasjonene gjennomgikk et kvalitetsløft i løpet av kort tid.

Les mer om kunstprosjektet langs Østensjøbanen

 


Foto: Selina Miles

Mobil kunstformidling
I 2014 skapte sang, dans, og mindre teateropptredener god stemning hos de reisende. Blant annet ble lanseringen av Jarle Bernhoft gjort ombord på veterantrikken, og kulturentusiastene spredte vakre toner i veterantrikken under Operafestivalen.

Ønske om kunstutstilling på T-banen?

Sporveien ønsker å tilby areal for kunstopplevelser på noen av våre stasjoner. I dag har vi Kunstpassasjen på Jernbanetorget T-banestasjon samt montere på Tøyen T-banestasjon. Disse er det mulig å inngå avtale med Sporveien om å leie for et definert tidsrom.

Dersom du ønsker å leie utstillingsplass, kan du fylle ut nedenstående skjema og sende inn. Vi beregner ca 2 ukers behandlingstid på søknader.

 


Samarbeid med kommunen

Det er i dag en selvfølge at nye T-banestasjoner skal ha et kunstnerisk uttrykk. Sporveien har derfor en naturlig plass i Oslo kommunes Kunstutvalg der det fattes vedtak om hvilke kunstnere som skal få oppdraget med å smykke ut nye stasjoner. Eksempler her er Ensjø stasjon som ble åpnet i juni 2013 der Johannes Vemren Rygh fikk dekorere stasjonen med sitt tredimensjonale verk «Propolis». Sporveien sitter også representert i juryen som fatter vedtak om hvem som skal dekorere den nye Løren stasjon.

Last ned kunstbrosjyre i PDFKunst på T-banen

Om du ønsker å få en oversikt over kunsten på de ulike stasjonene kan du ta en nærmere titt på brosjyren vår Kunst på T-banen(pdf)

 Relatert saker:

 

 

 

 

 Dette var slutt av innholdet. Footeren starter