Driftige folk
Ambisjon: Sporveien skal være en god arbeidsgiver og dyrke driftighet og ny kompetanse.
Sporveien er en stor arbeidsgiver. Ved utgangen av 2020 hadde vi 3 370 ansatte. Medarbeiderne utgjør et rikt og mangfoldig fellesskap som i stor grad reflekterer befolkningen i Oslo. For Sporveien er det en selvfølge at alle ansatte skal ha like rettigheter. Det gjelder så vel ansettelse, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse og utviklingsmuligheter, som beskyttelse mot trakassering.
Mangfold og likestilling
Av medarbeiderne i Sporveien representerer rundt 25 prosent ulike etniske minoritetsgrupper fra mer enn 50 forskjellige land. Kjønnsmessig er kvinneandelen i mindretall. Kvinneandelen i Sporveien som helhet var på 15 prosent ved utgangen av 2020. Andelen kvinner i konsernledelsen og på mellomledernivå er betydelig høyere, og var på mer enn 40 prosent.
Leder- og teamutvikling
I Sporveien arbeider vi for å tilby helhetlige utviklings- og opplæringsplaner for medarbeidere og ledere. Strategien Best 2020, HMS, kultur, verdier og lederskap er sentrale temaer i kompetanseutvikling.
Sporveiens kompetansesenter tilbyr et rikt utvalg kurs innenfor temaene trafikksikkerhet, togframføring og vedlikehold av infrastruktur og vogner. I 2020 ble det avholdt 696 kurs for i alt 2 797 deltakere, samt 5 883 e-læringskurs.
Sporveien gjennomfører også et traineeprogram hvert andre år. Programmet har som mål å mobilisere og utvikle de beste ressursene vi har til deres fulle potensial. Traineeprogrammet er en viktig satsning for Sporveien. Det bidrar til å sikre konsernet kritisk kompetanse og stimulere til nytenking.
God helse gir gode medarbeidere
I Sporveien satser vi sterkt på helsefremmende tiltak. Som IA-bedrift får Sporveien støtte til å drive prosjekter som Helse for fremtiden, Grønn resept og stressmestring som er med på å hjelpe medarbeidere med å enten komme raskere tilbake i arbeid eller som et forebyggende tiltak. Andre tiltak inkluderer arbeidsplassvurderinger, gode skiftordninger, pausegym og et aktivt bedriftsidrettslag.
Aktivt AKAN-arbeid
Sporveien er opptatt av å forebygge problemer knyttet til rus, alkohol eller spilleavhengighet blant medarbeiderne. AKAN-utvalget er viktig i dette forebyggingsarbeidet og har ansvar for å gjennomføre kurs og bevissthetskampanjer, samt utvikle informasjonsmateriell.