Hopp til innhold Hopp til hoved meny Gå til Søk Hopp til kontaktinformasjon
Du bruker en utdatert versjon av Internet Explorer. Noen funkjsoner fungerer kanskje ikke som de skal. Vennligst oppgrader for en raskere og bedre opplevelse.

Sporveien består av forskjellige virksomheter

Dette er brødsmuler for å hjelpe deg å navigere


Som togfører har du ansvaret for å holde hjulene i gang, bokstavelig talt. Ingen dager er like. Man må være forberedt på det meste, og være istand til å takle stressende og uventede situasjoner på en behersket måte. I tillegg til selve framføringen av toget har man også ansvaret for å informer kundene i toget og kommunisere med trafikkleder om eventuelle avvik som kan oppstå uderveis.

t_banefører_Øyvind_brøter.jpg


Hvordan er arbeidsdagen?

Arbeidsdagene er ganske varierte. Som togfører jobber man i en fast 6-ukers turnus med både tidlige og sene vakter, to jobbhelger og noen fridager midt i uka. Tidligvakten begynner som regel med utkjøring av tog fra en av vognhallene. Midtvaktene begynner og slutter på Tøyen, og på kveldsvakter har man ansvaret for å kjøre toget inn igjen til en av vognhallene. Utenom det som blir av pauser ved endestasjoner skjer alle ordinære pauser på Tøyen. Der har vi kantine, pauserom, og kan møte både bemanningsleder og seksjonsledere. 

Hva liker du best med jobben?

Jeg liker både det ventede og det uventede ved jobben min. Man har ryddige og ordnede arbeidsforhold, vet når man skal jobbe og er ferdig med jobben når man går hjem. Samtidig kan dagene være veldig varierte, man vet aldri hva eller hvem man møter på i løpet av en dag. I tillegg liker jeg det at vi gjør en veldig viktig jobb for hele Oslo!

Hva er bakgrunnen din?

Etter videregåenede hadde jeg diverse småjobber uten å vite helt hva jeg ville. Jeg har alltid hatt interesse for Oslo og Sporveieshistorie så da de utlyste stillinger ledig som togfører tok det ikke lang tid før jeg hadde søkt. Da jeg begynte hadde jeg ingen planer om hvor lenge jeg skulle bli, men nå har det gått over tre år allerede og jeg har ingen planer om å slutte med det første. Jeg trives veldig godt både med kollegaene mine og selve jobben!

Hva spør folk om når du forteller hva du jobber med?

Folk spør som regel om hvordan arbeidsdagene er lagt opp, mulighetene for å gå på do i løpet av en vakt. Folk som ikke reiser så ofte med banen spør så klart om det er jeg som sier "Dørene lukkes, og neste stasjon". Mange lurer også på om det ikke er kjedelig å kjøre bare i mørke tunneler hele dagen, men mesteparten av linjene og stasjoene våre er faktisk over bakken.

Hva er ditt beste råd til de som er nysgjerrige på å jobbe som togfører i Sporveien?

Du må være god venn med både klokka og vekkerklokka di! Det er mye fokus på punktlighet og presisjon ned til minutter og sekunder. Man må være forberedt på å måtte stå opp tidlig om morgenen og være istand til å endre på døgnrytmen etter turnusen.


Ingeniør - Håkan Lund

Jeg jobber med vognmateriell, spesielt trikk i teknisk avdeling i operatørsenheten. Mine ...


Byggeleder - Morten Nydahl

Som Byggeleder i utbyggingsavdelingen er vi involvert i mange forskjellige prosjekter, mine n&ar...


IT-konsulent - Claus Selle

Jeg er senior Arkitekt IT-infrastruktur, arbeidsdagen består av alt fra design og defineri...


Mennesker i Sporveien

I forbindelse med Sporveiens kulturarrangement Pulsen av Oslo, intervjuet vi noen av våre ...Dette var slutt av innholdet. Footeren starter